Skopové maso pečené na rožni – šašlík

Poměr: 90 dkg skopového masa z kýty, sůl, mletý pepř, 10 dkg cibule, 1 lžíce octa nebo citrónové šťávy a 4 dkg másla.

Postup: Maso z kýty zbavíme přebytečného tuku, odblaníme, nakrájíme na větší kostky asi 3 až 4 dkg těžké, dáme do misky, osolíme, opepříme, přidáme drobně nakrájenou cibuli, pokapeme octem nebo citrónovou šťávou a zamícháme. Misku zakryjeme a maso necháme nejméně 4 hodiny v chladničce marinovat. Maso napícháme na rožeň a pečeme nad žhavými uhlíky asi 15 až 20 minut. Rožeň pravidelně otáčíme, aby se maso stejnoměrně propeklo.
Nemáme-li otevřený oheň, můžeme šašlík péci v pánvi na rozpáleném oleji anebo v troubě.
Hotový šašlík sejmeme z rožně, položíme na mísu, polijeme rozpuštěným máslem a obložíme drobně nakrájenou cibulkou, rozčtvrcenými rajčaty, sterilovanou paprikou, kyselými okurkami apod.
Podáváme jako hlavní chod.

Příloha: Chléb a hořčice nebo dušená rýže, popř. brambory v různé úpravě.

Pro 6 osob.

Úprava trvá 20 minut.

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>