Poměr: 75 dkg masa ze skopové plece, 4 dkg másla, 8 dkg cibule, asi 2 větší nebo čtyři menší kapusty, sůl, mletý pepř, ¾ kg brambor a voda nebo vývar z kostí.
Postup: Skopové maso omyjeme, zbavíme přebytečného tuku, odblaníme a nakrájíme je na kousky asi 4 dkg těžké. Ve větším kastrole rozpustíme máslo a na něm podusíme drobně nakrájenou cibuli. K ní pak přidáme nakrájené maso, osolíme a nejdříve krátce podusíme ve vlastní šťávě. Potom maso podlijeme vývarem a dusíme do poloměkka. To trvá asi 1 ½ hodiny. K masu pak přidáme očištěnou, košťálu zbavenou a na kousky nakrájenou kapustu, znovu podlijeme trochou vývaru a po krátkém podušení do toho vložíme rozčtvrcené brambory, opepříme, přisolíme, zalijeme vývarem a vše vaříme tak dlouho, až jsou brambory měkké. Vývaru přiléváme vždy tolik, aby jím byl pokrm zakryt. Hotový pokrm lehce promícháme a podáváme na horkých talířích nebo v timbálových miskách.
Poznámka: Maso upravené po irsku nikdy nezahušťujeme moukou, nýbrž rozmačkanými brambory.
Obměny: Pokrm můžeme také přikořenit majoránkou, bobkovým listem a stroužkem česneku. Do hotového pokrmu můžeme přimíchat i na nudličky nakrájenou a na másle podušenou kořenovou zeleninu.
Podáváme jako samostatný pokrm.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 2 ½ hodiny.
Zanechat komentář