Škvarková pomazánka podle starého receptu

škvarková-pomazánka-podle-babičky-

Ingredience: 1 kg vepřových škvarků,  5 stroužků česneku, pepř, sůl, škvarkové vepřové sádlo na  konzervaci

Postup : Když se dříve na vesnici dělala domácí zabijačka, snažili se hospodáři o maximální možnou výtěžnost ze zabitého prasete. Švaření vepřového sádla bylo prakticky u každé domácí zabijačky – a tehdy se chovaly druhy prasat “na sádlo” – s mnohem vyšším podílem sádla než ta dnešní, která jsou spíše na maso. Logicky byl pak podíl hřbetního sádla na takovém praseti výrazně vyšší než dnes. Tudíž bylo i více sádla – a logicky více škvarků.
Ty se buď uchovávaly v zimním chladu, a nebo se zavařovaly do sádla, v kusech nebo jako škvarková pomazánka. . Tak totiž vydržely dlouho i bez lednice. A jak se taková pomazánka dělala :

  • vepřové škvarky se namleli na jemno , na mlýnku na maso s deskou s otvory 5mm a menšími
  • pak se pomazánka smíchala s utřeným česnekem, dochutila solí a pepřem
  • škvarková směs se pak nechala chvíli v teple, aby se materiál trochu spojil, a pomazánka nebyla drobivá
  • do keramického pekáče nebo hrnce se směs namazala, a zalila do výšky asi 5cm připraveného rozpuštěného vepřového sádla
  • Pak se nechala pomalu vychladit, uložila se do chladu temna, obvykle do sklepa

Případné další dochucení cibulí nebo vajíčkem, tolik oblíbené v dnešní sobě, se dělalo až při její přímé konzumaci. Dnes, v čase lednic se tento postup příliš nepoužívá, je pracný i zdlouhavý. Jak se to dělá musíte trochu hledat, třeba web o zabijačkách popisuje škvarkovou pomazánku podle našich babiček docela detailně.  Tam tedy ještě znovu sterilizují sklenice s pomazánkou, podle mého soudu zcela zbytečně

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>