Poměr: 10 slanečků (mlíčňáků), ½ l vody, 30 dkg zeleniny (mrkev, petržel, celer), 10 dkg cibule, 10 zrnek pepře, 5 zrnek nového koření, bobkový list, sůl, 1/16 l octa, šťáva z ½ citrónu, trochu mletého bílého pepře, lžička hladké hořčice, 1/16 l mléka, 1/8 l oleje a trochu vorčesterské omáčky.
Postup: Z vymáčených, vykuchaných a očištěných slanečků odkrojíme hlavy a ocasy a slanečky rozkrojíme podélně na půlky. Mlíčí dáme stranou.
Do hrnce vložíme na tenká kolečka nakrájenou zeleninu a cibuli, v plátěném hadříčku svázané koření, sůl, ocet, směs zalijeme horkou vodou a vaříme asi třicet minut. Uvařenou zeleninu scedíme, a obojí, zeleninu i vývar, necháme vychladnout.
Nyní si připravíme tuto marinádu: mlíčí jemným sítem prolisujeme do misky a za stálého míchání vařečkou přidáváme k němu mléko, olej, osminu litru zeleninového vývaru, citrónovou šťávu, pepř, hořčici a vorčesterskou omáčku.
Potom vezmeme kameninový hrnec a do něj pokládáme: nejdříve trochu marinády, pak slanečkové řezy a na ně zeleninu. Vrstvy střídáme, až všechny řezy poklademe. Navrch dáme malé okrouhlé prkénko, zatěžkáme je kamenem a postavíme do chladu. Ne dříve než druhý den slanečky podáváme. Takto marinovaní slanečci vydrží v chladu nejméně čtyři dny.
Podáváme jako samostatný pokrm.
Příloha: Chléb a pivo.
Pro 10 osob.
Úprava trvá 1 hodinu.
Zanechat komentář