Poměr: 3 slanečci, ¾ kg vařených brambor, 4 žloutky, 2/10 litru smetany, 10 dkg másla a trochu tuku na vymazání ohnivzdorné misky.
Postup: Slanečky máčíme ve studené, slabě okyselené vodě 12 hodin; během této doby vodu třikrát vyměníme. Potom slanečky sloupneme, hlavu a ocas odkrojíme, rozpůlíme, páteřní kost s kostičkami odstraníme a maso nakrájíme na kostičky. Uvařené brambory nakrájíme na plátky. Žloutky rozkvedláme ve smetaně a přidáme k nim sítem prolisované mlíčí ze slanečků. Ohnivzdornou misku vymažeme máslem, na dno rozložíme brambory, na plátky nakrájené, na ně dáme vrstvu slanečků na kostičky nakrájených, zakapeme připravenou smetanou, pak dáme opět vrstvu brambor a vrstvu slanečků, opět zakapeme smetanou a tak střídavě pokračujeme, až vše spotřebujeme. Poslední vrstva musí být brambory. Pokrm přelijeme pak zbylou smetanou rozkvedlanými žloutky, povrch poklademe kousky másla a v horké troubě 30 – 40 minut zapékáme.
Obměna: Místo slanečků můžeme vzít čerstvě vařené sledě nebo uzenáče.
Brambory můžeme také posypat osmaženou cibulkou.
Podáváme jako samostatný pokrm.
Příloha: Zeleninový salát.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 1 hodinu.
Zanechat komentář