Poměr: 6 dkg sádla, trochu zelené petržele a mletého pepře, 1 dkg cibule, 8 žemlí, ¼ až 3/8 litru mléka, 1 vejce, 1 žloutek, sůl, 6 dkg hrubé mouky, 2 dkg strouhané housky a 15 dkg slaniny.
Postup: V kastrole rozpálíme sádlo, na něm zpěníme drobně nakrájenou cibuli, rozsekanou petržel a mletý pepř, k tomu přidáme na kostičky nakrájené žemle, do zlatova je osmažíme a necháme vychladnout. V mléce rozkvedláme vejce, žloutek a sůl, pak je nalijeme na osmahnutou housku a necháme asi ½ hodiny stát. Potom k směsi přidáme mouku, strouhanou housku, na kostičky nakrájenou a rozškvařenou slaninu a vše dobře promícháme. Rukama namočenýma ve studené vodě uděláme z těsta menší kulaté knedlíky, které mačkáním zpevníme, aby se nerozvařily, vložíme do vařící osolené vody a pomalu vaříme 10 minut. Uvařené knedlíky vyjmeme drátěnou naběračkou a ihned horké vcelku podáváme.
Podáváme jako samostatný pokrm s dušeným kyselým zelím nebo jako příkrm ke zvěřině, zejména k zajíci apod.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 1 hodinu.
Zanechat komentář