Poměr: 6 čerstvých sleďů asi po 20 dkg, sůl, 4 dkg cibule, 8 dkg slaniny a trochu hladké mouky.
Postup: Sledě vykucháme, očistíme, opláchneme, hlavy a ocasy odkrojíme, každého sledě rozdělíme na 2 půlky a páteř s kostičkami odstraníme. V pánvi rozpustíme slaninu na kostičky nakrájenou, pak k ní přidáme drobně nakrájenou cibuli, trochu ji zpěníme, do toho dáme osolené a moukou poprášené půlky sleďů a upečeme je. Upečené půlky sleďů upravíme na mísu, polijeme vlastní šťávou a ozdobíme zelenou petrželí.
Obměna: Tuk po upečení sleďů můžeme zaprášit sladkou paprikou, podlít 4/10 litru smetany, povařit a upečené sledě krátce podusit v omáčce.
Poznámka: Místo abychom očištěné sledě půlili, můžeme je překrojit příčně na 2 půlky. Pak ovšem páteř s kostičkami neodstraňujeme.
Podáváme jako samostatný pokrm.
Příloha: Vařené brambory.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 30 minut,
Zanechat komentář