1 předvařená slepice, 10 dkg slaniny, 1 lžíce másla
Předvařenou slepici hustě protkneme na prsou slaninou a po obou stranách ji osolíme. Zbylou slaninu drobně rozkrájíme, vyškvaříme sklovitě, přidáme máslo a půlky slepice na ní položíme nejdříve masitou stranou dolů, opečeme a obrátíme. Přilijeme trochu vývaru ze slepice a slepici během pečení často poléváme vypečenou šťávou nebo ji obracíme, aby maso nebylo suché.
Přílohy: dušené brambory, kompoty nebo bramborová kaše a saláty.
Obměny:
- Chuť šťávy můžeme obměnit, přidáme-li ke slepici půlku cibule v celku.
- Ke konci pečení přidáme do šťávy 3 až 4 oloupaná rajčata a usekanou petrželovou nať.
- Do šťávy přidáme 1/8 l husté smetany a potíráme tím slepici při pečení.
Zanechat komentář