1 slepice, kousek celeru, petržele a mrkve, sůl a podle obliby buď 1 malá cibule, nebo stroužek česneku
Slepici rozpůlíme, aby se lépe vešla do kastrolu a nebylo třeba dělat velké množství vývaru, mírně ji osolíme, protože při tak dlouhém varu, který trvá až 4 hodiny, se voda odpaří na menší množství. Nejdříve vaříme slepici jen ve slané vodě, když částečně změkne, přidáme zeleninu, cibuli nebo česnek a dovaříme. Se slepicí vaříme současně žaludek a srdce. Jatýrka ponecháme syrová na zavářku do polévky. Zavářku připravíme pouze pro polévku na jeden den. Zbylý vývar ponecháme bez zavářky, aby nezkysl. Z uvařené slepice můžeme stáhnout kůži, nebývá v oblibě a použijeme ji rozemletou s játry na zavářku do polévky.
Zanechat komentář