Poměr: 1 slepice, voda, sůl, několik zrnek koriandru nebo stroužek česneku, 12 dkg kořenové zeleniny a 1 menší cibule.
Postup: Vykuchanou a dobře očištěnou slepici omyjeme a v celku i s očištěným žaludkem a srdcem ji v osolené vodě, do které jsme přidali několik zrnek koriandru nebo stroužek česneku, vaříme do poloměkka. Pak přidáme očištěnou kořenovou zeleninu v celku a cibuli, a slepici dovaříme do měkka. To trvá asi 2 hodiny. Uvařenou slepici vyjmeme i s pokrájeným žaludkem a srdcem do procezeného slepičího vývaru, do něhož jsme zavařili nudle (pak je to „Slepice v nudlové polévce“), anebo podáváme s omáčkou, zhotovenou ze slepičího vývaru. Z omáček jsou vhodné: zeleninová, maďarská, drůbeží, smetanová, houbová, rajčatová atd. (viz stať „Omáčky“, č. 754). Maso z mladé, uvařené nebo podušené slepice můžeme péci také na slanině nebo obalit a vysmažit jako řízek, anebo použít k přípravě ragú, rizota apod.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 2 ¼ hodiny.
Zanechat komentář