Slepice vařená

Poměr: 1 slepice, voda, sůl, několik zrnek koriandru nebo stroužek česneku, 12 dkg kořenové zeleniny a 1 menší cibule.

Postup: Vykuchanou a dobře očištěnou slepici omyjeme a v celku i s očištěným žaludkem a srdcem ji v osolené vodě, do které jsme přidali několik zrnek koriandru nebo stroužek česneku, vaříme do poloměkka. Pak přidáme očištěnou kořenovou zeleninu v celku a cibuli, a slepici dovaříme do měkka. To trvá asi 2 hodiny. Uvařenou slepici vyjmeme i s pokrájeným žaludkem a srdcem do procezeného slepičího vývaru, do něhož jsme zavařili nudle (pak je to „Slepice v nudlové polévce“), anebo podáváme s omáčkou, zhotovenou ze slepičího vývaru. Z omáček jsou vhodné: zeleninová, maďarská, drůbeží, smetanová, houbová, rajčatová atd. (viz stať „Omáčky“, č. 754). Maso z mladé, uvařené nebo podušené slepice můžeme péci také na slanině nebo obalit a vysmažit jako řízek, anebo použít k přípravě ragú, rizota apod.

Pro 6 osob.

Úprava trvá 2 ¼ hodiny.

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>