Několik poznámek k základům správné výživy
Účelná (racionální) výživa je prostředkem k zajištění zdraví, stálé pracovní výkonnosti i odolnosti proti nemocem. Zásady správné výživy se uplatňují při sestavování jídelníčku, při výběru potravinových surovin, při vlastní úpravě stravy a při jejím podávání.
Strava je zdrojem energetických a stavebních“ látek pro životní pochody probíhající v organismu. Tyto pochody probíhají neustále a nepřetržitě, a proto je nutné přijímat denní potřebu výživy pravidelně. Má-li potrava v plné míře krýt nároky organismu je třeba, aby:
- Dostačovala kvantitativně (množstvím)
- Dostačovala kvalitativně (složením)
- A) odpovídala mechanickým a chemickým schopnostem trávicího ústrojí
B) působila výchovně.
Dostatečná kvalita potravy neznamená jen množství potravy co do objemu, ale i počet kalorií, obsažených v potravě a zužitkovatelných organismem. Úkolem základních živin (bílkovin, tuků, glycidů) je uvolňování energie, většinou v podobě tepla. Živiny proto hodnotíme podle jejich kalorické hodnoty.
Například: 1 g bílkovin poskytuje 2,9 – 4,35 kalorií
1 g tuků poskytuje 8,35 – 9,00 kalorií
1 g glycidů poskytuje 3 – 4,10 kalorií
Kalorické hodnoty některých potravin
Potravina (100 g) | kalorie | Potravina (100 g) | kalorie |
Hovězí maso
Telecí maso |
120 |
Mléko odstředěné |
41 |
vepřové maso |
120 |
Mléko kond. Nesl. |
200 |
Játra |
143130 |
Podmáslí |
36 |
Mozek |
117 |
Smetana sladká |
124 |
Salám |
564 |
Jogurt |
56 |
kuře |
125 |
Tvaroh měkký |
98 |
Husa |
490 |
Sýr smetanový |
332 |
Kapr |
99 |
Sýr krémový |
414 |
Šunka uzená |
400 |
Ementál |
423 |
Mléko kravské |
67 |
vejce 1 ks (50 g) |
74 |
Bílek |
58 |
Potravina (100 g) | kalorie | Potravina (100 g) | kalorie |
Žloutek |
362 |
Mrkev |
45 |
Máslo čerstvé |
785 |
rajčata |
23 |
Sádlo vepřové |
925 |
Salát hlávkový |
16 |
Olej olivový |
925 |
Špenát |
20 |
Špenát vařený |
26 |
||
Mouka pšeničná |
300 |
Zelí hlávkové |
25 |
Kroupy |
379 |
Zelí kysané |
25 |
Krupice pšen. |
352 |
||
Vločky ovesné |
392 |
Víno bílé |
60 |
Rýže |
320 |
Víno červené |
65 |
Žemle |
270 |
Rum |
371 |
Chléb žitný |
249 |
Slivovice |
336 |
Nudle, zavářky |
360 |
||
Čočka |
341 |
Angrešt |
47 |
Hrách žlutý |
330 |
Borůvky |
56 |
Sojové boby |
428 |
Broskve |
65 |
Hrušky |
59 |
||
Cukr hroznový |
404 |
Hrozny |
79 |
Cukr řepný |
410 |
Jablka |
59 |
Med |
334 |
Jahody |
40 |
Brambory loupané |
96 |
Maliny |
40 |
Hrášek zelený |
83 |
Meruňky |
51 |
Fazolové lusky |
38 |
Rybíz |
46 |
Švestky |
70 |
||
Květák |
32 |
Třešně sladké |
72 |
Kapusta |
36 |
Citrónová šťáva |
1,6 |
Z příkladu je zřejmé, že hlavními dárci energie jsou tuky (živočišné: máslo, sádlo, lůj; rostlinné: oleje, pokrmové tuky). Veškerou energii však nelze hradit trvale jedním druhem živin, zejména ne bílkovinami (maso, mléko, vejce a některé luštěniny), které mají svou zvláštní úlohu při výstavbě nových a údržbě starých „opotřebovaných tkání“. Kvalitativní stránka výživy se týká vzájemného poměru jednotlivých živin v potravě.
Bílkoviny – zdroj surovin pro výstavbu tkání mají krýt 10 – 15 % denní kalorické potřeby. Optimální množství pro dospělého člověka je denně 80 – 120 g bílkovin. Pro informaci – potraviny s největším obsahem bílkovin: tvaroh 17%, sýr 25 – 36%, luštěniny 16 – 26% (luštěniny vařené 6%), ořechy až 12%, maso až 20%, ryby 16%.
Tuky – koncentrovaný zdroj energie, 20 – 30 % denní kalorické potřeby. Za minimum (nejmenší množství) se považuje 57 g tuků na den.
Glycidy – (cukry + škroby) – nejpohotovější zdroj energie, mají představovat 50 – 65 % denní kalorické potřeby. Minimální denní dávka cukru 0,7 g/kg váhy. Obvykle však přijímáme 250 – 600 glycidů za den.
Dalšími součástmi stravy pro organismus nezbytnými, které však nejsou zdrojem energie, jsou anorganické soli, voda a vitamíny. Vitamíny, byť i ve velmi malém množství jsou nepostradatelné. Musí být neustále dodávány potravou, neboť se až na malé výjimky (vitamín D a K) v organismu netvoří.
Denní potřeba a zdroje vitamínů
Vitamín |
Denní potřeba |
Potravina v níž se vitamín hojne vyskytuje a její množství, kdyby měla sama krýt potřebu vitamínů |
|
A | 2500 – 5000 mj. | vejce | 4 ks |
mléko | 300 g | ||
máslo | 200 g | ||
mrkev | 200 g | ||
brambory | 6000 g | ||
B1 | 1 – 2 mg | vejce | 6 ks |
hrách | 500 g | ||
maso | 500 g | ||
mouka | 300 g | ||
brambory | 1000 g | ||
B2 | 1 – 2 mg | vejce | 2 ks |
hrách | 500 g | ||
maso | 500 g | ||
mléko | 600 g | ||
brambory | 2500 g | ||
mouka | 600 g | ||
PP (Niacin) | 10 – 20 mg | vejce | 10 ks |
hrách | 500 g | ||
maso | 200 g | ||
mouka | 500 g | ||
brambory | 1000 g | ||
C | 50 – 100 mg | ovoce | 100 g |
zelenina | 100 g | ||
brambory | 300 g | ||
D | 100 mj. | vejce | 1/3 ks |
máslo | 300 g | ||
mléko | 3000 g |
Pro doplnění informace o důležitých látkách uvádíme též stručný přehled vitamínů a potravin, ve kterých jsou vitamíny zejména přítomny:
Vitamín A – rybí tuk, vaječný žloutek, játra, mléko, máslo, mrkev, zelené rostliny (salát, zelené natě)
Vitamín B1 – klíčky obilovin, luštěniny
Vitamín B2 – vnitřnosti (játra, srdce), listová zelenina, mléko, kvasnice
Vitamín PP (Niacin) – vnitřnosti, podzemnice olejná (arašídy), ryby, drůbeží maso
Vitamín B6 (Pyridokin) – vnitřnosti, listová zelenina, smíšená strava
Vitamín C – ovoce a zelenina. Potraviny bohaté na vitamín C – šípky, rybíz, jahody, citrón, pomeranč (hlavně kůra), paprikové lusky, brambory, špenát, kapusta, květák. Potraviny chudé na vitamín C – hrušky, švestky, meloun, banán, hrách, fazole.
Vitamín D – mořské ryby (rybí tuk), vejce, máslo, mléko.
Vitamín K – listová zelenina, obiloviny, mrkev.
Složení a úprava stravy musí odpovídat mechanickým a chemickým schopnostem trávicího strojí, které se během života mění.
Správná výživa neznamená jen správné složení potravy, ale i správný způsob příjmu potravy. Je žádoucí vytvořit při jídle podmínky, které napomáhají využití přijímaných pokrmů. Myslí se tím dostatečná stimulace (chuťová i zraková) úpravou jídla i příjemné prostředí, plné klidu, pohody a soustředění. Vhodně a zdravě jíst se musí člověk učit.
Naše hospodyně mají k přípravě výživy těchto pět zdrojů základních živin:
- Zelenina, brambory, ovoce, luštěniny
- Mléko a mléčné výrobky
- Chléb, pečivo a jiné moučné výrobky
- Maso a jiné masité výrobky, ryby, vejce
- Tuky rostlinné a živočišné
Pouze smíšená strava připravená z potravin rostlinných a živočišných ve vhodném poměru vyhovuje požadavkům a zásadám správné výživy. Nelze se tu řídit pouze instinktem.
Při přípravě pokrmů je třeba, aby si hospodyně sestavila jídelníček, který zajišťuje pestré střídání základních živin a je v souladu s rozvrhem pokrmů, kterými se stravují příslušníci ve společných stravovacích zařízeních (závodní jídelna, školní kuchyně apod.).
Podle toho, pro koho hospodyně vaří, zařazuje a kombinuje potraviny. Pro děti, které potřebují, „stavební kameny“ pro růst, tj, bílkoviny, zařazuje kromě ostatních živin hojně mléka, mléčných výrobků, masa, ovoce a zeleniny.
Pro těhotnou a kojící ženu připravuje pokrmy obsahující plnohodnotné bílkoviny, nerosné látky a vitamíny. Kalorická potřeba 2300 – 3000 kal/den.
Osobám starším připravuje stravu lehce stravitelnou, omezuje pokrmy tučné.
Lehce pracujícím a těm, kteří mají převážně sedavé zaměstnání, podává v potravě hojně zeleniny, málo tuků a lehce stravitelné pokrmy.
Pro těžce pracující, připravuje stravu sytou, kaloricky hodnotnou. Nemusí se vyhýbat ani pokrmům moučným. Kalorická potřeba těžce pracujícího je asi 3500 – 4000 kal/den.
Průměrná kalorická potřeba dospělého činí 3300 kal/den.
S ohledem na roční období využívá hospodyně sezónního výskytu surovin. V létě a na podzim zařazuje do jídelníčku hojně zeleniny a ovoce, jak čerstvého, tak i jinak chutně upraveného ve formě salátů, moučníků, kompotů. V zimním období může připravit i pokrmy kaloricky bohatší a zařazuje pokrmy připravené z potravin, jež jsou zdrojem vitamínu C (brambory, kysané zelí, křen), využívá citrusových plodů a jako nápoj připravuje šípkový čaj. Využívá i zmrazených potravin – zejména zeleniny a ovoce, které nabízí v dostatečném množství náš trh.
Běžná denní příprava pokrmů nemá být časově náročná. Moderní hospodyně má možnost využívat při vaření pokrmů různých polotovarů a jiných výrobků potravinářského průmyslu a usnadňujících jí práci. Pro zajištěná kvalitních surovin k přípravě pokrmů je důležité skladování, přechovávání a způsob mechanického zpracování. Zelenina oschlá, povadlá, ovoce pomačkané, nahnilé mají nižší výživnou hodnotu. Potraviny nedostatečně očištěné, neomyté i potraviny snadno podléhající zkáze mohou být zdrojem nákazy či dokonce otravy. Nevhodné pracovní pomůcky a nádobí a nesprávné opracování nás připravují o hodnoty, a to jak finanční, tak i výživné.
Zeleninu a ovoce zpracováváme nožem či struhadlem z nerezavějícího materiálu a při použití za syrova je připravujeme těsně před podáváním. Pokrmy podáváme čerstvé a připravené jen v takovém množství, které se sní, aby neztrácely na hodnotě ohříváním. Neudržujeme je také zbytečně na teple. Při úpravě pokrmů využíváme vtipně rozličných barev potravin a pochutin a vhodně je kombinujeme. Pokrmy mdlé chuti doplňujeme pokrmy chuťově výraznými. Nezapomínáme ani na koření a různé pochutiny. Pokrmy podáváme přiměřeně teplé nebo studené.
Je všeobecně známo, že naše tradiční kuchyně je charakteristická přemírou moučných pokrmů, vařených i pečených, rozmanitých pokrmů z brambor, úpravou masa v omáčkách, masa tučného a hojným množstvím pokrmů sladkých, ani – a to zejména – ze zdravotních důvodů.
Autorka české kuchařky v souladu s poznatky vědy o účelné a zdravé výživě uvádí ve své knize nepřeberné množství předpisů na přípravu pokrmů z libového masa, drůbeže, zeleni a ovoce. Česká kuchařka je kuchařkou univerzální, není to kuchařka dietní. Hospodyně a zejména mladé kuchařky v ní najdou dostatek rad a inspirace, aby mohly vařit chutně, zdravě a v souladu se zásadami správné výživy, které jsou:
Jíst pětkrát denně a malé porce!
Nepřejídat se!
Vše, co nám stůl poskytuje, užívat s rozumem!
Zanechat komentář