Poměr: 6 sluk, sůl, mletý pepř, 6 plátků slaniny, 6 až 10 dkg másla, 1/8 litru smetany a vývar.
Na pomazánku: Jedlé vnitřnosti sluk, 5 dkg slaniny, 2 dkg másla, 2 dkg cibule, trochu zelené petržele, sůl, mletý bílý pepř, 1 zrnko jalovce, lžíce vývaru nebo bílého vína, 2 dkg strouhané housky a 1 žloutek. – 6 topinek.
Postup: Připravené, očištěné sluky osolíme, slabě opepříme, svážeme (viz č. 1203), potom je obalíme celé do plátku slaniny a ovážeme nití. V kastrolu rozpálíme máslo a sluky v něm nejdříve po obou stranách rychle opečeme. Pak je podlijeme trochou vývaru, dáme do trouby a upečeme do měkka. To trvá asi 30 až 50 minut. Při pečení je obracíme a přeléváme vypečenou šťávou. Měkké sluky vyjmeme, odstraníme z nich niť a urovnáme je na nahřátou mísu. Šťávu z upečených sluk trochu vydusíme, procedíme, popř. zjemníme smetanou a sluky jí přelijeme. Kolem sluk rozložíme topinky se slučí pomazánkou.
Úprava topinek se slučí pomazánkou: nejdříve si připravíme 6 topinek opražených na tuku. Vnitřnosti sluk bez žaludku, žluči, volátka, ale se střívky jemně rozsekáme. V kastrole na rozpáleném másle a naškrábané slanině osmahneme drobně nakrájenou cibulku a zelenou petržel, přidáme rozsekané slučí vnitřnosti, osolíme, nepatrně opepříme, okořeníme roztlučeným jalovcem a trochu podusíme. Pak vše podlijeme trochou vývaru nebo bílým vínem. Zasypeme strouhanou houskou, znovu krátce podusíme, s plotny odstavíme a po částečném prochladnutí směsi přimícháme do ní syrový žloutek. Hotovou pomazánkou potřeme připravené topinky a v horké troubě je asi 5 minut opečeme.
Podáváme jako hlavní chod.
Příloha: Vařené bramborové kuličky, bramborové krokety, nebo dušená rýže.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 1 ¼ hodiny.
Zanechat komentář