Poměr: 6 na měkko vařených ztracených vajec, sůl, 10 dkg hladké mouky, 10 dkg strouhané housky, – 1 – 2 syrová vejce a sádlo nebo olej na smažení.
Postup: Vychladlá ztracená vejce osušíme, osolíme, pak obalíme v mouce, potom ve vejci vidličkou rozšlehaném a ve strouhané housce, načež je v rozpáleném tuku do zlatova vysmažíme.
Dbáme hlavně na to, abychom dali do menšího kastrolku tuku tolik, aby byla vejce při smažení potopena, neboť by se jinam na spodní části připalovala. Je-li správně rozpálený tuk, netrvá smažení déle než 2, nanejvýše 3 minuty.
Smažená ztracená vejce podáváme s bramborovou kaší, se zeleninou, s luštěninami, se saláty a s omáčkami jako je holandská, kořeněná, sardelová apod.
Zanechat komentář