Smetanová polévka s houbami

Poměr: 1 litr vody, 1 menší cibule, kmín, sůl, 8 dkg čerstvých nebo 1 dkg sušených hub, jíška z 3 dkg másla a 3 dkg hladké mouky, ½ litru kyselé smetany, 1 žloutek a trochu octa.

Postup: Houby očistíme, nakrájíme na plátky (sušené předem namočíme do vody), vložíme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme celou cibuli, sůl, kmín a asi 20 minut povaříme. Připravíme si světlou jíšku, podlijeme ji vývarem i s houbami (z něhož jsme vyjmuli cibuli) a 20 minut za stálého míchání vaříme. Pak polévku odstavíme, zjemníme ji žloutkem rozkvedlaným ve smetaně, silně nahřejeme, podle chuti okyselíme, přisolíme a podáváme.

Důležité: Jako vložku můžeme dát do polévky brambory, které jsme uvařili v kmínové vodě s houbami a uvařené na kostičky nakrájeli, anebo k polévce podáváme brambory vařené na loupačku.

Pro 6 osob.

Úprava trvá 45 minut.

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>