Poměr: 1 litr vody, 1 menší cibule, kmín, sůl, 8 dkg čerstvých nebo 1 dkg sušených hub, jíška z 3 dkg másla a 3 dkg hladké mouky, ½ litru kyselé smetany, 1 žloutek a trochu octa.
Postup: Houby očistíme, nakrájíme na plátky (sušené předem namočíme do vody), vložíme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme celou cibuli, sůl, kmín a asi 20 minut povaříme. Připravíme si světlou jíšku, podlijeme ji vývarem i s houbami (z něhož jsme vyjmuli cibuli) a 20 minut za stálého míchání vaříme. Pak polévku odstavíme, zjemníme ji žloutkem rozkvedlaným ve smetaně, silně nahřejeme, podle chuti okyselíme, přisolíme a podáváme.
Důležité: Jako vložku můžeme dát do polévky brambory, které jsme uvařili v kmínové vodě s houbami a uvařené na kostičky nakrájeli, anebo k polévce podáváme brambory vařené na loupačku.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 45 minut.
Zanechat komentář