Poměr: 1 ½ kg špenátu, sůl, voda, 5 dkg másla, 4 dkg hladké mouky, 2 dkg cibule, mletý pepř, stroužek česneku a vývar.
Postup: Přebraný a dobře vypraný špenát vložíme do vařící slané vody a uvaříme nezakrytý do měkka. Uvařený špenát scedíme, ihned přelijeme studenou vodou, vymačkáme a žíněným sítem prolisujeme nebo na masovém strojku umeleme. Z másla, mouky a jemně nastrouhané cibulky si připravíme světlou jíšku, k ní přidáme se solí utřený česnek, trochu vše osmahneme, pak přidáme prolisovaný nebo umletý špenát, opepříme, podlijeme vývarem a krátce povaříme. Do hotového špenátu můžeme přimíchat ještě čerstvý žloutek.
Podáváme jako samostatný pokrm se sázenými vejci a s brambory v jakékoli úpravě, s knedlíky, s vaječnými chlebovými topinkami, anebo jako přílohu k vařeným, dušeným, pečeným a smaženým masům, k sekané pečeni, ke karbanátkům a k vaječným pokrmům všeho druhu.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 1 hodinu.
Zanechat komentář