Při různých společenských příležitostech nebo při domácích slavnostech často velmi dobře nahradí podávání teplých jídel vhodně upravený studený bufet. Studený bufet má proti teplým jídlům nespornou výhodu zejména v tom, že se dá snadno předem připravit, a tak ani jinak nepříjemná nedochvilnost hostů není na závadu. Také hostitelce odpadá starost o kuchyň i o podávání jídel, neboť hosté se obsluhují sami.
Při úpravě studeného bufetu, který má do jisté míry nahradit teplou slavnostní večeři, musíme pečovat o správný výběr chodů. Patří k němu předkrm, někdy i studené polévky, hlavní chod, moučníky, sýry a ovoce. Za příklad může posloužit tato sestava: Jako předkrm různé saláty s majonézou, speciální majonézy (jako drůbeží, humří, rybí), anebo studené polévky (vývar z masa apod.), potom pokrmy z ryb a z masa, například kapr v rosolu, kapr marinovaný, šunka, svíčková pečeně po anglicku, telecí pečeně, vepřová pečeně s příslušnými přílohami, různé moučníky, sýrové chlebíčky, sýrové mísy, slané i sPři různých společenských příležitostech nebo při domácích slavnostech často velmi dobře nahradí podávání teplých jídel vhodně upravený studený bufet. Studený bufet má proti teplým jídlům nespornou výhodu zejména v tom, že se dá snadno předem připravit, a tak ani jinak nepříjemná nedochvilnost hostů není na závadu. Také hostitelce odpadá starost o kuchyň i o podávání jídel, neboť hosté se obsluhují sami.
Při úpravě studeného bufetu, který má do jisté míry nahradit teplou slavnostní večeři, musíme pečovat o správný výběr chodů. Patří k němu předkrm, někdy i studené polévky, hlavní chod, moučníky, sýry a ovoce. Za příklad může posloužit tato sestava: Jako předkrm různé saláty s majonézou, speciální majonézy (jako drůbeží, humří, rybí), anebo studené polévky (vývar z masa apod.), potom pokrmy z ryb a z masa, například kapr v rosolu, kapr marinovaný, šunka, svíčková pečeně po anglicku, telecí pečeně, vepřová pečeně s příslušnými přílohami, různé moučníky, sýrové chlebíčky, sýrové mísy, slané i sladké pečivo a ovoce. Dbejme, aby se neopakovaly zejména pokrmy upravené s majonézou. Pamatujme také na to, že pro studený bufet volíme jen ty druhy pokrmů, které není nutno pracně dělit nebo krájet a které se snadno dají předkládacím příborem přemístit z mísy a na době, kdy se slavnost pořádá. Pro lehčí orientaci je u mnohých receptů v této knize uveden i vhodný způsob, jak je podávat.
K pokrmům, které jsou připravovány bez majonézy, jako je tlačenkou salát, obložený matjesový slaneček, ryby v rosolu apod., podáváme obyčejný chléb (tmavý).
K pokrmům, kde převládá majonéza, podávejme pokud možno housky nebo bílý chléb (veku).
Studený bufet upravujeme v domácnosti tak, že studené nářezové, rybí apod. mísy a různé zákusky úhledně seskupíme na jídelní nebo psací stůl pokrytý ubrusem. Vedle pokrmu připravíme pak talířky s příbory, ubrousky a skleničky na nápoje. Bufetový stůl umístíme tak, aby nepřekážel, nejlépe ke stěně.ladké pečivo a ovoce. Dbejme, aby se neopakovaly zejména pokrmy upravené s majonézou. Pamatujme také na to, že pro studený bufet volíme jen ty druhy pokrmů, které není nutno pracně dělit nebo krájet a které se snadno dají předkládacím příborem přemístit z mísy a na době, kdy se slavnost pořádá. Pro lehčí orientaci je u mnohých receptů v této knize uveden i vhodný způsob, jak je podávat.
K pokrmům, které jsou připravovány bez majonézy, jako je tlačenkou salát, obložený matjesový slaneček, ryby v rosolu apod., podáváme obyčejný chléb (tmavý).
K pokrmům, kde převládá majonéza, podávejme pokud možno housky nebo bílý chléb (veku).
Studený bufet upravujeme v domácnosti tak, že studené nářezové, rybí apod. mísy a různé zákusky úhledně seskupíme na jídelní nebo psací stůl pokrytý ubrusem. Vedle pokrmu připravíme pak talířky s příbory, ubrousky a skleničky na nápoje. Bufetový stůl umístíme tak, aby nepřekážel, nejlépe ke stěně.
Zanechat komentář