Poměr: 50 dkg libové šunky, 5 dkg másla, 10 dkg husté bešamelové omáčky (viz recept č. 759), 1/16 litru studeného tekutého rosolu, sůl, bílý pepř mletý, trochu sladké mleté papriky, 2 lžíce koňaku, popř. 1 lžíce madeirského vína a 2/10 l šlehačky. Podlouhlé plechové tvořítko.
Postup: Pokrájenou šunku na masovém strojku dvakrát až třikrát umeleme, umletou promícháme bešamelovou omáčkou a postavíme na půl hodiny do chladu. V misce utřeme máslo do pěny a postupně za stálého míchání přidáváme mletou šunku promíchanou s bešamelovou omáčkou, koňak, popř. madeirské víno, sůl, koření a rosol. Nakonec lehce přimícháme ušlehanou smetanu, kašovinu naplníme do suše vytřeného plechového tvořítka a necháme v chladničce ztuhnout. (Po přidání šlehané smetany do šunkové kašoviny nesmíme hmotu dlouho míchat, neboť by se mohla smetana srazit.) Tvořítko se ztuhlým pěnovým chlebíčkem pak ponoříme na okamžik do teplé vody, vyklopíme na prkénko, nakrájíme na plátky, urovnáme na mísu a ozdobíme.(Pěnu můžeme zalít také do malých plechových tvořítek.)
Podáváme jako předkrm, jako samostatný pokrm anebo jako jídlo po večeři.
Příloha: Bílý chléb nebo švýcarské briošky a smetanová majonéza.
Pro 8 – 10 osob.
Úprava trvá 2 hodiny.
Zanechat komentář