Poměr: 15 dkg základní majonézy, 1 jablko, 1/8 litru bílého vína, 2 vrchovaté lžíce šlehané smetany, 2 lžičky nastrouhaného křenu, lžíce octa (pokud možno vinného), lžička cukru, trochu soli, pepře a několik kapek vorčesterské omáčky.
Postup: Jablko oloupeme, rozpůlíme a jádřinec vykrojíme. Nakrájíme je na menší dílky, dáme do kastrólku, zalijeme vínem a do měkka podusíme. Vychladlé podušené jablko prolisujeme sítem. Do porcelánové misky dáme majonézu a za stálého míchání přidáme prolisované jablko, koření, ocet, nastrouhaný křen a nakonec lehce přimícháme šlehanou smetanu. Je-li zapotřebí, rozředíme omáčku trochou šťávy z podušeného jablka. Švédskou omáčku upotřebíme ještě téhož dne.
Podáváme ji k teplé a studené šunce, k smaženým, vařeným a pečeným rybám, pečené studené kachně apod.
Pro 5 osob.
Úprava trvá 25 minut.
Zanechat komentář