Poměr: 12 okrouhlých krajíčků bílého chleba bez kůrky, asi 1 cm silných, 4 dkg másla a 12 okrouhlých tenčích plátků ementálu stejné velikosti jako krajíčky chleba, trochu papriky nebo cayennského pepře, popřípadě koření kari.
Postup: Krajíčky bílého chleba slabě opečeme v rozpáleném másle po obou stranách. Topinky pak obložíme plátky sýra, nepatrně posypeme jedním druhem uvedeného koření, dáme na plech, vložíme do horké trouby a krátce opečeme. (Pečení trvá tak dlouho, až se sýr částečně roztaví a vytvoří lesklý povrch.)
Upravené řezy narovnáme na nahřátý talíř a ihned podáváme.
Obměna: Ementál nastrouháme, pokapeme ho pivem, okořeníme paprikou, cayennským pepřem a muškátovým oříškem, lehce promícháme a hustě jím posypeme připravené topinky opečené na másle, narovnáme na horký plech a v předtopené horké troubě krátce a prudce opečeme. Ihned je pak na nahřátém talíři podáváme.
Upozornění: Necháme-li tyto řezy příliš dlouho v horké troubě, dostane sýr nahořklou příchuť.
Podáváme na závěr oběda nebo večeře anebo jako zákusek k čaji, vínu apod.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 20 minut.
Zanechat komentář