Poměr: 6 dkg másla, 2/10 litru mléka nebo vody, trochu soli, 15 dkg polohrubé mouky, 3 vejce, 6 dkg strouhaného sýra. – Na obalení asi 10 dkg hladké mouky, 2 – 3 vejce, 8 dkg strouhané housky, 4 dkg nastrouhaného sýra a olej na vysmažení.
Postup: Do kotlíku nebo kastrolu dáme mléko nebo vodu, tuk a sůl a směs přivedeme do varu. Za stálého míchání přisypeme najednou mouku a mícháme tak dlouho, až se hmota nechytá nádoby, čili až se utvoří suchá hrouda. (To trvá asi 1 minutu.) Pak sejmeme nádobu s ohně, těsto přendáme do porcelánové misky, vařečkou je v míse trochu rozetřeme a asi za dvě minuty vymícháme postupně s vejci a sýrem. Se lžící namočenou v horkém tuku vykrajujeme z těsta noky a obalujeme je v mouce, rozšlehaných vejcích a ve strouhané housce promíchané s nastrouhaným sýrem, zakulatíme a v rozpáleném tuku je do zlatova vysmažíme.
Obměna: Do těsta můžeme kromě sýra přimíchat 8 dkg šunky nebo prorostlé slaniny, nakrájené na drobné kostičky.
Podáváme jako přílohu k dušené zelenině, zejména ke špenátu, k dušeným a pečeným rybám apod.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 30 minut.
Zanechat komentář