Poměr: 10 dkg nastrouhaného tvrdého sýra (může to být parmazán, ementál apod.), 8 dkg másla, 10 dkg hladké mouky, čtvrt lžičky prášku do pečiva, 2 lžíce kyselé smetany, trochu soli, sladké růžové papriky, muškátového oříšku, pepře a cukru, 1 žloutek na potření, trochu sýra na posypání tyčinek a trochu tuku na plech.
Postup: Vše v míse dobře propracujeme na tuhé těsto. Hotové těsto necháme odpočinout v chladu půl hodiny. Pak těsto na vále poprášeném moukou vyválíme na placku asi ¾ cm silnou a vykrajujeme z ní asi 15 cm dlouhé a ¾ cm široké tyčinky. Potřeme je žloutkem, posypeme strouhaným sýrem a kmínem a položíme je na pomaštěný plech. Pečeme je ve středně teplé troubě do zlatožluta, asi 12 až 15 minut. Podáváme je k studeným polévkám, k vínu, různým sýrům apod.
Asi 35 tyčinek.
Úprava trvá 1 hodinu.
Zanechat komentář