Poměr: 40 dkg bílé veky, asi ¾ litru mléka, 18 dkg nastrouhaného ementálu, 6 vajec, trochu soli a muškátového oříšku. – Tuk na vymazání ohnivzdorné nákypové misky.
Postup: Veku nebo žemle nakrájíme na kousky, dáme do hrnce, zalijeme horkým mlékem a necháme ¼ hodiny stát. Pak namočené žemle trochu vymačkáme, na masovém strojku umeleme, dáme do misky, přimícháme žloutky a nastrouhaný sýr, osolíme, okořeníme a promícháme. Nakonec do směsi lehce přimícháme z bílků ušlehaný tuhý sníh. Nákypovou misku vymažeme máslem, naplníme hmotou a ve středně teplé troubě 30 až 40 minut pečeme.
Podáváme jako teplý mezichod nebo jako samostatný pokrm.
Příloha: Saláty ze syrové zeleniny.
Pro 6 – 8 osob.
Úprava trvá 1 hodinu.
Zanechat komentář