Poměr: 75 dkg brzlíku, sůl, 12 dkg zeleniny (mrkev, petržel, celer), 1 malá cibule, 3 dkg másla, několik zrnek koriandru nebo pepře, 1 bobkový list a voda nebo telecí vývar.
Postup: Opláchnutý brzlík ovaříme asi 3 minuty v osolené vodě, a když zbělá, vložíme jej ihned do studené vody. Pak jej odblaníme a zbavíme žilek. Má-li brzlík chrupavčité části, odstraníme je. Do vody nebo do telecího vývaru dáme očištěnou, nakrájenou zeleninu a cibuli, trochu přisolíme, okořeníme, přidáme máslo a přivedeme do varu. Potom do vývaru vložíme připravený brzlík a pomalým varem jej vaříme do měkka. To trvá asi 20 minut. Uvařený brzlík vyjmeme z vývaru, nakrájíme na plátky, urovnáme je na nahřátou mísu a ozdobíme zelenou petrželí.
Obměna: Vývar z uvařeného brzlíku můžeme také zahustit světlou jíškou, ochutit kečupem, povařit, procedit a do připravené omáčky vložit uvařený brzlík, krátce podusit a podávat s dušenou rýží.
Podáváme jako teplý mezichod nebo jako samostatný pokrm.
Příloha: Slané rohlíky a nastrouhaný křen nebo studená tatarská, remuládová, popř. kaviárová omáčka.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 30 minut.
Zanechat komentář