Telecí hlava s vinnou omáčkou

1 rozpůlená telecí hlava

Nálev na vaření hlavy: 2 díly vody, 1 díl bílého vína, trochu octa, 1 bobkový list, 1 cibule s 1 hřebíčkem, 3 stroužky česneku, 10 zrnek pepře, 10 zrnek nového koření, kousek zázvoru, 2 lžíce pokrájené kořenové zeleniny, sůl

Na omáčku: 2 až 3 žloutky, jako ořech kousek másla, špetka květu, špetka citrónové kůry, trochu cukru, 2 lžičky hladké mouky, 1/8 l bílého vína, 2 naběračky vývaru z hlavy

Tento předpis je sice určen pro přípravu telecí hlavy z kůží, zbavené pouze srsti (jako se u nás prodávají telecí nohy). Je však možno upravit tímto způsobem i maso z telecí hlavy stažené. Mozek z hlavy vyjmeme a upravíme jej jako samostatný pokrm jiný den. Hlavu omyjeme a uvaříme ji v nepříliš velkém množství nálevu. Maso z kostí obereme a uložíme je na teple. Vývar odpaříme, aby byl silnější. Suroviny na omáčku smícháme a za stálého kvedlání vaříme ve vodní lázni do zhoustnutí.

Přílohy: jemné noky, rýže a dílky citrónu.

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>