Poměr: 1,20 kg telecího hrudí, sůl, 8 dkg másla nebo margarínu a vývar. – Tuhý rosol, hlávkový salát a ředkvičky.
Na nádivku: 2 dkg másla, 3 dkg mouky, asi 1/8 l mléka, 7 dkg másla, trochu soli a paštikové koření, 3 žloutky, 2 dkg mandlí, ¼ kg telecího masa z plece a 10 dkg vařeného uzeného jazyka.
Úprava nádivky: Ze 2 dkg másla a 3 dkg mouky si zhotovíme světlou jíšku, podlijeme ji mlékem, zavaříme a necháme vychladnout. V misce utřeme máslo do pěny a za stálého míchání postupně přidáváme vychladlou mléčnou jíšku, koření, sůl, žloutky, sloupnuté a jemně usekané mandle, na masovém strojku dvakrát umleté telecí maso a na kostičky nakrájený jazyk.
Postup: Vykostěné připravené hrudí uvnitř osolíme, naplníme nádivkou, dobře zašijeme a pečeme asi půldruhé hodiny. Hrudí naplněné paštikovou nádivkou a dobře zašité můžeme místo pečené také vařit ve vývaru z kostí, lepší je však vařené ve vývaru z hovězího masa, do kterého jsme přidali trochu bílého vína. Při vaření hrudí dbejme, aby se vařilo pomalým varem. Teprve ve vývaru vychladlé uvařené hrudí krájíme na plátky, urovnáme je vkusně na mísu a ozdobíme jemně rozsekaným rosolem, hlávkovým salátem, ředkvičkami apod.
Podáváme ke všem příležitostem.
Příloha: Chléb, zeleninové nebo rýžové saláty, popřípadě zelenina nebo houby uvařené na kyselo, nebo majonéza se smetanou apod.
Pro 6 – 8 osob.
Úprava trvá 2 ½ hodiny.
Zanechat komentář