Poměr: 60 dkg telecích jater, 6 dkg slaniny, sůl, mletý pepř, 3 dkg hladké mouky, 6 dkg sádla, 6 plátků prorostlé neboli anglické slaniny, 3 dkg másla a trochu vývaru. – ¾ kg bramborové kaše.
Postup: Omytá, očištěná játra nakrájíme na plátky asi 1 cm silné, lehce je naklepeme, protáhneme proužky slaniny, opepříme, poprášíme moukou a v pánvi na rozpáleném sádle rychle na každé straně asi 2 ½ minuty pečeme. (Játra musí uvnitř zůstat růžová.) Spolu s játry opékáme na plátky nakrájenou anglickou slaninu. Pečená játra i slaninu vyjmeme z pánve, ze šťávy sebereme tuk, přilijeme k ní trochu vývaru, přidáme máslo, osolíme a krátce povaříme. Játra a slaninu urovnáme střídavě věncovitě na okrouhlou mísu a střed mísy vyplníme bramborovou kaší. Šťávu podáváme zvlášť v omáčníku.
Poznámka: Játra můžeme péci i bez protýkání slaninou.
Podáváme jako hlavní chod.
Příloha: Salát ze syrové zeleniny nebo brusinkový kompot.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 20 minut.
Zanechat komentář