¾ kg až 1 kg těžký kořínek, 1 cibule, kousek celeru, petržele a mrkve, 5 zrnek pepře, 3 zrnka nového koření, 1 malý bobkový list, špetka tymiánu, sůl, 1 citrón, 1 lžíce másla a 1 ½ lžíce hladké mouky, ¼ l kyselé smetany, 1 žloutek
Kořínek bez jícnu a chřtánu vypereme a uvaříme doměkka v osolené vodě s kořenovou zeleninou, půlkou cibule a kořením. Na másle zpěníme jemně pokrájenou půlku cibule, přidáme mouku a uděláme světlou jíšku. Zalijeme ji po částech vývarem z kořínku, vymícháme metlou dohladka a přidáme maso nakrájené na drobné nudličky. Necháme asi 10 až 15 minut povařit, přilijeme smetanu smíchanou s 1 až 2 žloutky a zahřejeme jen k bodu varu.
Přílohy: knedlíky obyčejné, vídeňské, ze strouhané housky, noky, těstoviny.
Zanechat komentář