Telecí kýta pečená

Poměr: 75 dkg masa z telecí kýty (může to být ořech nebo oříšek, vrchní nebo spodní šál), sůl, 8 dkg másla, 3 dkg másla a vývar.

Postup: Omyté a odblaněné maso osolíme. V pekáči rozpustíme máslo a připravené maso v něm nejdříve po všech stranách lehce opečeme. Pak vložíme do pekáče odřezky z telecího masa nebo rozsekané telecí kosti, dáme na ně opečené maso vrchní částí dolů a zvolna v troubě pečeme asi ¾ hodiny. Potom maso obrátíme a pečeme znovu asi ¾ hodiny. Ze začátku poléváme maso vlastní šťávou, později přilijeme ke šťávě trochu vývaru. Při dopékání potřeme povrch masa rozpuštěným máslem, aby dostal pěknou barvu. Hotové maso vyjmeme z pekáče, ke šťávě přilijeme trochu vývaru, přidáme máslo, osolíme, krátce povaříme a procedíme. Upečené maso nakrájíme na plátky, urovnáme na nahřátou mísu, přelijeme trochou šťávy a ozdobíme hlávkovým salátem, rozčtvrceným citrónem, rajčetem apod. Zbylou šťávu podáváme v omáčníku.
Podáváme jako hlavní chod.

Příloha: Opečené brambory, dušená rýže, rýže risipisi a salát ze syrové zeleniny nebo kompot.

Pro 6 osob.

Úprava trvá 1 ¾ hodiny.

Štítky:  , ,

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>