Poměr: 75 dkg masa z telecí kýty (může to být ořech nebo oříšek, vrchní nebo spodní šál), sůl, 8 dkg másla, 3 dkg másla a vývar.
Postup: Omyté a odblaněné maso osolíme. V pekáči rozpustíme máslo a připravené maso v něm nejdříve po všech stranách lehce opečeme. Pak vložíme do pekáče odřezky z telecího masa nebo rozsekané telecí kosti, dáme na ně opečené maso vrchní částí dolů a zvolna v troubě pečeme asi ¾ hodiny. Potom maso obrátíme a pečeme znovu asi ¾ hodiny. Ze začátku poléváme maso vlastní šťávou, později přilijeme ke šťávě trochu vývaru. Při dopékání potřeme povrch masa rozpuštěným máslem, aby dostal pěknou barvu. Hotové maso vyjmeme z pekáče, ke šťávě přilijeme trochu vývaru, přidáme máslo, osolíme, krátce povaříme a procedíme. Upečené maso nakrájíme na plátky, urovnáme na nahřátou mísu, přelijeme trochou šťávy a ozdobíme hlávkovým salátem, rozčtvrceným citrónem, rajčetem apod. Zbylou šťávu podáváme v omáčníku.
Podáváme jako hlavní chod.
Příloha: Opečené brambory, dušená rýže, rýže risipisi a salát ze syrové zeleniny nebo kompot.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 1 ¾ hodiny.
Zanechat komentář