Poměr: 75 dkg telecího masa z kýty, nejlépe velký ořech, 3 párky, sůl, 6 dkg másla, 2 dkg slaniny, 1 cibule, trochu vývaru a 2 dkg másla.
Postup: Do očištěného masa po vlákně prořízneme na jedné straně úzkým dlouhým nožem otvory, a do nich zastrkáme párky. Potom maso osolíme a na pekáči v rozpuštěném másle po všech stranách lehce opečeme. Pak dáme do pekáče odřezky z telecího masa nebo rozsekané telecí kosti, na ně vložíme opečené maso vrchní částí dolů, přidáme cibuli a na kostičky nakrájenou slaninu. Maso pak v troubě zvolna pečeme na každé straně asi ¾ hodiny. Ze začátku poléváme vlastní šťávou, později přilijeme ke šťávě trochu vývaru. Upečené maso vyjmeme z pekáče, ke šťávě přilijeme trochu vývaru, přidáme máslo, osolíme, krátce povaříme a procedíme.
Obměna: Šťávu můžeme zaprášit také paprikou a popř. zahustit jíškou.
Podáváme jako hlavní chod.
Příloha: Dušená rýže, dušený zelený hrášek, dušená zelenina, salát ze syrové zeleniny nebo kompot.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 1 ¾ hodiny.
Zanechat komentář