Telecí kýta s párky pečená

Poměr: 75 dkg telecího masa z kýty, nejlépe velký ořech, 3 párky, sůl, 6 dkg másla, 2 dkg slaniny, 1 cibule, trochu vývaru a 2 dkg másla.

Postup: Do očištěného masa po vlákně prořízneme na jedné straně úzkým dlouhým nožem otvory, a do nich zastrkáme párky. Potom maso osolíme a na pekáči v rozpuštěném másle po všech stranách lehce opečeme. Pak dáme do pekáče odřezky z telecího masa nebo rozsekané telecí kosti, na ně vložíme opečené maso vrchní částí dolů, přidáme cibuli a na kostičky nakrájenou slaninu. Maso pak v troubě zvolna pečeme na každé straně asi ¾ hodiny. Ze začátku poléváme vlastní šťávou, později přilijeme ke šťávě trochu vývaru. Upečené maso vyjmeme z pekáče, ke šťávě přilijeme trochu vývaru, přidáme máslo, osolíme, krátce povaříme a procedíme.
Obměna: Šťávu můžeme zaprášit také paprikou a popř. zahustit jíškou.
Podáváme jako hlavní chod.

Příloha: Dušená rýže, dušený zelený hrášek, dušená zelenina, salát ze syrové zeleniny nebo kompot.

Pro 6 osob.

Úprava trvá 1 ¾ hodiny.

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>