Telecí ledvina pečená

Poměr: 1 kg telecí ledviny (pečínky s ledvinkou), sůl, 10 dkg sádla, 3 dkg másla a vývar z kostí.

Postup: Maso opláchneme, pak z něj částečně odsekneme hřbetní kost, kterou rozsekáme na malé kousky. V pekáči rozpustíme sádlo, dáme do něj rozsekané kosti, vložíme na ně připravenou osolenou telecí ledvinu hřbetem dolů a zvolna ji pečeme v troubě asi ¾ hodiny. Potom maso obrátíme a pečeme opět asi ¾ hodiny. Při pečení je poléváme vlastní šťávou, ke které podle potřeby přiléváme vývar. Z upečeného masa vykrojíme ledvinu a nakrájíme ji na šest plátků. Pak maso nakrájíme na šest porcí, upravíme je na nahřátou mísu a na každou porci dáme plátek ledvinky. Ze šťávy odstraníme tuk, přilijeme k ní trochu vývaru, přidáme máslo, osolíme, krátce zavaříme a procedíme. Upravené maso na míse trochou šťávy přelijeme a zbylou podáváme v omáčníku.
Obměna: Telecí ledvinu můžeme péci také na másle. Pak ovšem ze šťávy tuk neodstraňujeme, ani ke šťávě nepřiléváme vývar, pouze ji zjemníme kouskem čerstvého másla, osolíme a krátce povaříme.
Podáváme jako hlavní chod.

Příloha: Bramborová kaše, dušená rýže, rýže risipisi, dušená zelenina a salát ze syrové zeleniny nebo kompot.

Pro 6 osob.

Úprava trvá 1 ¾ hodiny.

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>