Telecí maso vařené zadělávané I

1 kg plece nebo krku (tzv. karbanátků), popřípadě může být i hrudí, kořenová zelenina (celer, petržel, mrkev), ½ malé cibule, 1 ½ lžíce másla, 3 lžíce polohrubé mouky, sůl, muškátový květ, petrželová nať, 1 až 2 žloutky, 1 květák

Maso vcelku vložíme do osolené vařící vody a vaříme asi ¼ hodiny. Pak přidáme kořenovou zeleninu nakrájenou na větší kousky a dovaříme společně doměkka. Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, po částech ji zalijeme vývarem z masa, vymícháme dohladka a povaříme nejméně ¼ hodiny na hustou, hladkou omáčku. Je-li omáčka zcela hladká, není nutno ji cedit. Pak do ní vložíme vařené maso pokrájené na kousky, osolíme, přidáme květ, petrželovou nať a žloutky rozkvedláme v troše mléka nebo vody. Maso dáme do středu hlubší mísy a kolem je obložíme růžičkami vařeného květáku. Květák přelijeme omáčkou, do níž vložíme malé houskové knedlíky.

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>