1 kg telecího masa z kýty nebo plece, sůl, 10 dkg slaniny, 1 lžíce másla, 1/8 l bílého vína, 1 lžička másla a 1 lžička hladké mouky, 1/8 l kyselé smetany, citrón
Omyté maso osolíme a protkneme proužky slaniny. Pak je vložíme do kastrolu na rozpálené máslo a přidáme zbytek jemně pokrájené slaniny. Pečeme v troubě, mírně podléváme a přeléváme šťávou. K poloměkké pečeni přilijeme víno. Mezitím uděláme světlou jíšku ze lžičky másla a mouky, zalijeme ji smetanou a odstavíme z ohně. Tuto hustou omáčku klademe po lžičkách na povrch pečeně a necháme zapéci. Šťávu z pečeně zakapeme citrónem. Maso rozkrájíme, upravíme na mísu, zakapeme částí šťávy a ostatní podáme v omáčníku zvlášť.
Přílohy: vařená i dušená zelenina, saláty, malé brambory posypané petrželovou natí.
Zanechat komentář