Poměr: 90 dkg telecích plic, sůl, 15 dkg zeleniny (mrkev, celer, petržel, cibule), 3 zrnka nového koření, 5 zrnek pepře a bobkový list; na omáčku 6 dkg másla, 5 dkg hladké mouky, 1 dkg hořčice, 1 dkg kapar, 2/10 litru kyselé smetany, trochu octa a vývar z plíček.
Postup: Plíce bez chřtánu a jícnu dobře omyjeme ve studené vodě a uvaříme do měkka ve slané vodě s kořenovou zeleninou, cibulí a kořením. Měkké plíčky přendáme do studené vody a vychladlé nakrájíme na tenké nudličky. Z mouky a másla připravíme světlou jíšku, zalijeme ji kyselou smetanou a vývarem z plíček natolik, aby vznikla hustá, hladká omáčka. Pak k ní přidáme rozsekané kapary, hořčici a za stálého míchání asi 10 minut povaříme. Do hotové omáčky vložíme nakrájené plíčky, podle chuti osolíme a okyselíme a vše ještě krátce povaříme.
Podáváme jako samostatný pokrm.
Příloha: Knedlíky.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 1 ½ hodiny.
Zanechat komentář