Telecí řízky přírodní

4 větší řízky bez šlach, sůl, hladká mouky, 10 dkg másla

Řízky nepereme, pouze je na okraji otřeme vlhkou utěrkou, je-li nutné, odblaníme je a okraje na několika místech nařízneme, aby se řízky nekroutily. Pak je naklepeme, upravíme tvar, osolíme je, poprášíme moukou a vložíme na pánev s rozpáleným máslem. Opékáme na každé straně 3 až 4 minuty, podle tloušťky řízku. Během opékání regulujeme plamen, aby se máslo nepřepálilo. Hotové řízky přendáme na ohřátou mísu, šťávu podlijeme trochou vývaru, krátce ji povaříme a přelijeme přes řízky.

Přílohy: dušená zelenina, brambory na všechny způsoby, těstoviny, růže, saláty a kompoty.

Obměny:

Řízky na houbách – do hotové šťávy přidáme hříbky nebo žampiony podušené zvlášť na másle.

Řízky na sardelích a kaparech -  řízky méně osolíme a ke konci přípravy, při zalévání šťávy, přidáme 2 usekané sardele a rovnou lžíci usekaných kaparů. (Kapary naložené v soli musíme dobře oprat a ještě trochu vymáčet).

Řízky na rajčatech – po vyjmutí řízků dáme do tuku 2 oloupaná a drobně pokrájená rajčata a necháme krátce podusit. Není třeba podlévat, šťávu zředí rajčata; mohou zůstat polosyrová.

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>