Poměr: 6 silnějších telecích řízků po 15 dkg, sůl, 20 dkg šunky, 3 dkg hladké mouky, 8 – 10 dkg sádla, 3 dkg másla a trochu vývaru z hovězího masa nebo z telecích kostí.
Postup: Řízky ze strany nakrojíme, rozevřeme, tence naklepeme a osolíme. Na půlku každého naklepaného řízku dáme po plátku šunky a druhou půlkou řízku šunku zakryjeme. Okraje naplněných řízků paličkou přiklepneme, povrch řízků osolíme, na jedné straně poprášíme moukou a v pánvi na rozpáleném tuku rychle pečeme po každé straně asi 3 minuty. Řízky opékáme nejdříve na pomoučené straně. Hotové upravíme touto stranou navrch na nahřátou mísu. Ze šťávy sebereme tuk, přilijeme k ní trochu vývaru, osolíme, přidáme máslo, krátce povaříme a šťávou řízky přelijeme. Ozdobíme je hlávkovým salátem a rozčtvrceným rajčetem.
Obměna: Místo šunky můžeme vložit do řízků také vařený uzený hovězí jazyk nakrájený na plátky, nebo plátky dušených husích jater.
Podáváme jako hlavní chod.
Příloha: Opečené brambory, dušená rýže, dušený zelený hrášek, salát ze syrové zeleniny nebo kompot.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 30 minut.
Zanechat komentář