Telecí řízky smažené

4 větší telecí řízky, sůl, hrubá mouka, 2 vejce, strouhaná houska, olej ne smažení, ½ lžíce másla, citrón

Řízky na okraji odblaníme, nebo blány nařízneme, aby se řízky nekroutily. Naklepeme je, osolíme, obalíme v mouce, v rozšlehaných vejcích a v prosáté strouhané housce, kterou jen lehce na řízky přitlačíme. Klademe je hned do rozpáleného omastku a smažíme na středně silném plameni. Při smažení pánví pohybujeme, aby se tuk přes řízky přeléval a řízky byly kypré, a hlavně aby nepřilehly ke dnu. Smažíme je na každé straně 3 minuty. Usmažené řízky přendáme na papírové ubrousky, které odsají přebytečný tuk. Pak je dáme na pánev do rozehřátého nepřepáleného másla a po obou stranách je krátce prohřejeme. Můžeme je také máslem jen pokapat, jsou-li dostatečně horké. Podáváme k nim dílky citrónu.

Přílohy: vařené i dušené brambory, smažené bramborové hranolky, bramborový salát, hrášek s máslem, zeleninové saláty.

Obměny:

  1. 1.     Do strouhané housky k obalení řízků přidáme 3 lžíce strouhaného permezánu nebo čedaru.
  2. 2.     Řízky nesolíme a před obalením v mouce je potřeme sardelovým máslem připraveným z ½ lžíce másla a 2 vykostěných sardelí.

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>