4 větší telecí řízky, sůl, hrubá mouka, 2 vejce, strouhaná houska, olej ne smažení, ½ lžíce másla, citrón
Řízky na okraji odblaníme, nebo blány nařízneme, aby se řízky nekroutily. Naklepeme je, osolíme, obalíme v mouce, v rozšlehaných vejcích a v prosáté strouhané housce, kterou jen lehce na řízky přitlačíme. Klademe je hned do rozpáleného omastku a smažíme na středně silném plameni. Při smažení pánví pohybujeme, aby se tuk přes řízky přeléval a řízky byly kypré, a hlavně aby nepřilehly ke dnu. Smažíme je na každé straně 3 minuty. Usmažené řízky přendáme na papírové ubrousky, které odsají přebytečný tuk. Pak je dáme na pánev do rozehřátého nepřepáleného másla a po obou stranách je krátce prohřejeme. Můžeme je také máslem jen pokapat, jsou-li dostatečně horké. Podáváme k nim dílky citrónu.
Přílohy: vařené i dušené brambory, smažené bramborové hranolky, bramborový salát, hrášek s máslem, zeleninové saláty.
Obměny:
- 1. Do strouhané housky k obalení řízků přidáme 3 lžíce strouhaného permezánu nebo čedaru.
- 2. Řízky nesolíme a před obalením v mouce je potřeme sardelovým máslem připraveným z ½ lžíce másla a 2 vykostěných sardelí.
Zanechat komentář