Poměr: 6 telecích řízků po 12 dkg nakrájených z malého ořechu nebo z vrchního šálu (tj. části masa z telecí kýty), sůl, 8 dkg hrubé mouky, 2 vejce, asi 15 dkg prosáté strouhané housky a 15 dkg – 20 dkg sádla nebo oleje. – Hlávkový salát a citrón.
Postup: Řízky nejdříve na okraji nařízneme, pak je tence naklepeme (asi na 5 mm), osolíme, obalíme nejdříve v mouce, tuto přitlačíme, pak je omočíme v rozšlehaných vejcích a nakonec lehce obalíme ve strouhané housce. Obalené řízky vložíme do rozpáleného tuku a smažíme nejdříve na jedné a pak na druhé straně. Smažení řízků má trvat nejdéle 10 minut. Na talíř nebo na mísu pak rozložíme lístečky hlávkového salátu, na ně položíme smažené řízky a ozdobíme na dílky nakrájeným citrónem.
Poznámka: Chceme-li mít smažené řízky zvlášť jemné chuti, potřeme je před podáváním rozpuštěným máslem anebo je v kastrole dvakrát obrátíme na rozpuštěném másle.
Podáváme jako hlavní chod.
Příloha: Opékané brambory, bramborová kaše, bramborové krokety, kyselé okurky, jemná dušená zelenina, salát ze syrové zeleniny nebo míchaný kompot, protlak z jablek apod. Vhodný je i francouzský salát s majonézou.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 30 minut.
Zanechat komentář