Poměr: 75 dkg vykostěného masa z plece nebo z hrudí, sůl, 12 dkg prorostlé slaniny, 10 dkg másla na pečení, 3 vejce, 1 dkg másla, 1 dkg kapar, vývar a 2 dkg másla na zjemnění šťávy.
Postup: Omyté a odblaněné maso rozřízneme na plát, naklepeme a osolíme. Plát masa poklademe tenkými plátky prorostlé slaniny, na ni rozetřeme na másle umíchaná a osolená vejce, která posypeme jemně rozsekanými kapary. Maso svineme v ruládu a motouzem ji spirálovitě ovážeme. V pekáči rozpustíme máslo a na něm ruládu nejdříve po všech stranách lehce opečeme. Potom k ruládě přidáme drobně rozsekané kosti, vložíme do horké trouby a pečeme celkem 1 ¼ až 1 ½ hodiny. Poléváme vlastní šťávou a podle potřeby přiléváme ke šťávě vývar. Upečenou ruládu vyjmeme a odstraníme motouz. Do šťávy přilijeme trochu vývaru, přidáme čerstvé máslo, osolíme, krátce zavaříme a procedíme. Telecí ruládu nakrájíme na plátky, rozložíme je na nahřátou mísu a ozdobíme dušenými rajčaty a kyselou okurkou.
Obměna: Plát masa můžeme potřít sardelovým máslem a místo slaninou jej poklást na plátky nakrájenou šunkou a ementálem.
Další postup je stejný.
Podáváme jako hlavní chod.
Příloha: Opečené brambory, dušená rýže, bramborová kaše, salát ze syrové zeleniny nebo kompot.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 2 hodiny.
Zanechat komentář