Poměr: 6 řízků z telecí plece po 12 dkg, sůl, sladká mletá paprika, 6 plátků slaniny po 4 dkg, 6 dkg sádla, 6 dkg cibule, vývar z kostí nebo ze zeleniny, 3 dkg hladké mouky a 1/8 litru smetany.
Postup: Telecí řízky na okrajích nařízneme, naklepeme, osolíme, na každý dáme plátek slaniny, obalený v paprice, svineme v závitek a slabým motouzem nebo nití ovážeme. V kastrole na sádle osmažíme drobně nakrájenou cibuli, na ni vložíme připravené závitky, na všech stranách je rychle opečeme a za občasného podlévání vývarem udusíme do měkka. To trvá asi 45 minut. Udušené závitky vyjmeme a motouz z nich odstraníme. Šťávu trochu vydusíme, pak ji zaprášíme moukou, osmahneme, podlijeme smetanou, a je-li třeba, i vývarem, a povaříme. Do smetanové omáčky vložíme měkké závitky a dobře prohřejeme.
Podáváme jako hlavní chod.
Příloha: Rýže dušená (anebo risipisi), těstoviny a salát ze syrové zeleniny.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 1 ¼ hodiny.
Zanechat komentář