Poměr: 6 telecích kotlet, bez kostí nebo s žeberní kostí – žebírek (nasekané kotlety bez žeberní kosti mají vážit přibližně 12 až 15 dkg a kotlety s žeberní kostí, neboli žebírka, 15 až 20 dkg), sůl, 5 dkg hladké mouky, 8 – 10 dkg sádla nebo oleje, 3 dkg másla a vývar.
Postup: Upravujeme-li žebírka s žeberní kostí, pak od žeberní kosti asi 2 cm od shora maso uvolníme nožem, aby žebírka získala na vzhledu. Potom žebírka na okraji několikrát nařízneme, lehce naklepeme, osolíme, na jedné straně poprášíme slabě moukou, pomoučenou stranou je vložíme do rozpáleného sádla nebo oleje a prudce pečeme, a to podle tloušťky žebírek, na každé straně asi 3 – 4 minuty. Upečená žebírka přendáme na nahřáté talíře. Ze šťávy sebereme tuk, přilijeme k ní trochu vývaru, osolíme, povaříme, procedíme, zjemníme máslem a takto upravenou šťávu nalijeme na žebírka.
Podáváme jako hlavní chod.
Příloha: Brambory v různé úpravě, nebo dušená rýže, zelenina, salát ze syrové zeleniny nebo kompot apod.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 20 minut.
Zanechat komentář