Poměr: 1,20 kg úhoře, 15 dkg zeleniny (mrkev, petržel, celer), 4 dkg cibule, 1 bobkový list, trochu tymiánu, 8 zrnek pepře, 6 zrnek nového koření, 5 dkg másla, 5 dkg moučného másla připraveného z 2 ½ dkg másla a 2 ½ dkg mouky, ¼ litru červeného vína, 5 cl koňaku, stroužek česneku, sůl a trochu moučkového cukru, 15 dkg žampiónů a 10 dkg šalotek, obojí na másle podušené a zelená petržel.
Postup: V kastrolu rozpustíme máslo, do něho vložíme na nudličky nakrájenou zeleninu, cibuli a rozetřený česnek, na to položíme očištěného, vykuchaného, na porce nakrájeného a osoleného úhoře, přidáme koření a nepatrně cukru. Zakryjeme pokličkou a na ohni vše asi 10 minut dusíme, přičemž občas kastrolem potřásáme. Pak úhoře polijeme koňakem a ihned zapálíme, aby se alkoholické páry vznítily. Potom vše podlijeme červeným vínem a zakryté pomalu dále dusíme asi 20 minut, tj. do měkka. Je-li úhoř měkký, poznáme, když ho můžeme špejlí lehce propíchnout. Měkkého úhoře vyjmeme, šťávu zahustíme moučným máslem, je-li třeba, ještě trochu podlijeme buď vodou, nebo vínem, krátce zavaříme a procedíme. Hotového úhoře upravíme na mísu, omáčkou polijeme a ozdobíme dušenými žampióny, dušenou šalotkou a zelenou petrželí.
Podáváme jako teplý mezichod a jako samostatný pokrm.
Příloha: Vařené brambory nebo rybí nočky (viz recept č. 1030).
Pro 6 osob.
Úprava trvá 1 hodinu.
Zanechat komentář