Úhoř vařený na modro

Poměr: 1,20 kg úhoře, sůl, 1 ½ litru vody, 20 dkg zeleniny (mrkev, petržel, celer), 5 dkg cibule, trošku bazalky a šalvěje, 8 zrnek pepře, 6 zrnek nového koření, 1/16 litru octa, hlávkový salát a citrón.

Postup: Úhoře zabijeme a ploutve odstřihneme. Kolem hlavy zabitého úhoře uvážeme motouz a úhoře pověsíme na hřebík. Potom ho drhneme od hlavy směrem k ocasu hrubou solí tak dlouho, až zmodrá. Pak hlavičku uřízneme, žluč, která leží za hlavičkou, opatrně vyjmeme a úhoře nakrájíme na několik kusů asi 7 až 8 cm dlouhých, hůlkou vařečky z nich vytlačíme vnitřnosti a vnitřní blánu z jednotlivých porcí odstraníme. Porce ještě vydrhneme solí a dobře vyjmeme. Do kastrolu nalijeme vodu, přidáme na nudličky nakrájenou zeleninu a cibuli, koření, sůl, ocet a asi půl hodiny vše povaříme. Do připraveného vývaru vložíme na porce nakrájeného úhoře a uvaříme ho do měkka. Doba vaření je asi 15 – 20 minut. Uvařeného úhoře upravíme na talíř a ozdobíme hlávkovým salátem a citrónem pokrájeným na dílky.
Podáváme jako teplý mezichod nebo jako samostatný pokrm.

Příloha: Vařené brambory a některá ze studených majonézových omáček.

Pro 6 osob.

Úprava trvá 1 hodinu.

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>