Poměr: 1,20 kg úhoře, sůl, 1 ½ l vody, 20 dkg zeleniny (mrkev, petržel, celer), 5 dkg cibule, trošku bazalky a šalvěje, 8 zrnek pepře a nového koření, 1/16 l octa, 1/8 l studeného tekutého rybího rosolu, hlávkový salát a citrón.
Postup: Úhoře zabijeme a ploutve odstřihneme. Kolem hlavy zabitého úhoře uvážeme motouz a úhoře pověsíme na hřebík. Potom drhneme úhoře od hlavy směrem k ocasu hrubou solí tak dlouho, až zmodrá. Pak hlavičku uřízneme, žluč, která leží za hlavičkou, opatrně vyjmeme a úhoře nakrájíme na několik kusů asi sedm až osm centimetrů dlouhých, hůlkou vařečky z nich vytlačíme vnitřnosti a vnitřní blánu z jednotlivých porcí odstraníme.
Porce pak ještě vydrhneme solí a dobře vymyjeme. Do kastrolu nalijeme vodu, přidáme na nudličky nakrájenou zeleninu a cibuli, koření, sůl a ocet a asi půl hodiny vše povaříme. Potom k tomu přidáme připraveného úhoře a uvaříme do měkka. Doba vaření je asi patnáct až dvacet minut. Úhoře vychladlého ve vývaru vyndáme, potřeme studeným tekutým rybím rosolem a postavíme do chladu. (Vývaru z úhoře můžeme použít k přípravě rybího rosolu.) Po ztuhnutí rosolu upravíme úhoře na mísu, ozdobíme hlávkovým salátem a citrónem.
Podáváme jako předkrm a jako samostatný pokrm.
Příloha: Bílé pečivo, majonéza okořeněná nebo majonézovou omáčku.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 1 ½ hodiny.
Zanechat komentář