Úprava lodiček z křehkého těsta

Poměr: 15 dkg polohrubé mouky, 7 dkg másla, ½ dkg cukru, 1 žloutek, 2 lžíce mléka, lžička rumu a nepatrné množství soli.

Postup: Mouku prosejeme na vál, v jejím středu uděláme důlek, dáme do něho žloutek, cukr, sůl, mléko a rum. Směs v důlku mícháme lžičkou tak dlouho, až je hladká. Pak teprve přidáme měkké máslo a vše uhněteme plochou dlaní v těsto. Připravené těsto necháme asi půl hodiny v chladu odpočinout.
Potom na vále poprášeném moukou vyválíme těsto na placku přibližně 3 mm silnou a vykrájíme z ní dílky velikosti plechových tvořítek. Do suchých tvořítek vložíme dílky těsta, přimáčkneme je trochu ke stěnám, dáme na plech, vložíme do trouby a pečeme asi 15 minut do zlatožluta. Upečené vychladlé lodičky pak plníme.
Asi 16 lodiček.

Úprava trvá 1 ¼ hodiny.

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>