Poměr: 35 dkg hrubé mouky, 2 vejce, asi 1/16 litru vody.
Postup: Na vál nasypeme větší část prosáté mouky a v jejím středu uděláme důlek. Do hrnečku rozklepneme vejce, přilijeme vodu, dobře rozkvedláme, přidáme část mouky, aby vzniklo hustě, tekoucí těstíčko, které dobře rozmícháme. Těstíčko nalijeme do připraveného důlku v mouce a vše propracujeme rukama v tuhé těsto. Propracované těsto musí být lesklé a suché. Z hotového těsta utvoříme 2 až 3 bochánky, zakryjeme utěrkou nebo kastrolem a necháme krátkou dobu odpočinout. Pak z bochánků vyválíme asi 2 mm silné placky. Na stůl rozprostřeme čisté utěrky a placky na nich necháme asi 1 hodinu zaschnout, přičemž je několikrát obracíme. Placky sušíme jen natolik, aby si podržely určitou vláčnost. Jsou-li přeschlé, pak se při krájení lámou nebo drobí.
Placky pak rozkrojíme na čtvrtiny, složíme na sebe a nakrájíme na pruhy široké asi 5 cm. Potom pruhy nakrájíme ostrým nožem na nudle široké asi 8 mm.
Chceme-li upravovat čtverečky, pak nakrájené pruhy složené na sebe nakrájíme na nudle asi 12 mm široké a třikrát je napříč překrojíme. Nakrájené nudle nebo čtverečky rozložíme po vále a necháme je ještě trochu oschnout.
Pro 6 osob.
Úprava trvá i se zaschnutím 1 ½ hodiny.
Zanechat komentář