Vaječná sedlina

2 vejce, 4 lžíce vývaru, 1 lžička polohrubé mouky, sůl, petrželová nať

Všechny přísady smícháme v hrnečku a dobře je rozkvedláme. Malou formu na pudink nebo půllitrovou zavařovací sklenici masovku vymastíme sádlem a směs do ní nalijeme. Uzavřeme a vaříme ve vodní lázni asi 15 až 20 minut.

Nemáme-li dobře uzavíratelnou nádobu, můžeme použít porcelánový hrnek tak velký, aby směs sahala jen do tří čtvrtin výšky. Hrnek dobře povážeme pergamenovým papírem a vložíme do kastrolu s horkou vodou, která smí sahat jen do poloviny výšky hrnečku. Kastrol rovněž přiklopíme. Voda se nesmí vařit klokotem, aby do směsi nenastříkala.

Obměny:

Sedlina z rajčat – místo vývaru použijeme podušené a prolisované rajče.

Sedlina z hrášku -  použijeme zbytek dušeného hrášku, který prolisujeme a rozředíme bujónem na hustou omáčku. Množství tekutiny – 4 lžíce – zůstává.

Sedlina ze šunky – do sedliny připravené podle základního předpisu přidáme 5 dkg téměř kašovitě rozsekané šunky.

Sedlina z mozečku – jako předcházející.

Sedlina z drůbežích jater – jako ze šunky.

Obměny:

  1. Ke konci vaření přidáme do polévky 2 párky nakrájené na kolečka a opečené na másle.
  2. Párky vynecháme a polévku posypeme 1 menší cibulí, nakrájenou a osmaženou na lžíci sádla. Jako vložku dáme do polévky chléb nakrájený na drobné kostky a osmažený na sádle zbylém po cibuli.

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>