Poměr: 1/8 litru mléka nebo smetany, 5 vajec, sůl, 4 dkg polohrubé mouky, 3 dkg parmazánu nebo ementálu, 5 dkg sádla, 25 dkg hašé z telecího masa (viz recept č. 1313) a 1/8 litru šťávy z masa.
Postup: Do mísy dáme mléko nebo smetanu, žloutky, sůl, nastrouhaný sýr a mouku. Vše dobře rozšleháme, k tomu lehce přimícháme z bílků ušlehaný tuhý sníh a ze směsi upečeme podle velikosti pánve 4 – 5 omelet.
Postup: V pánvi rozehřejeme část sádla, do něj rozestřeme asi v centimetrové vrstvě připravenou směs a upečeme po obou stranách omeletu. Upečené omelety potřeme horkým hašé, v polovině je přeložíme, přendáme na nahřáté talíře a přes ně nebo kolem nich nalijeme šťávu z masa. (Nemáme-li šťávu z masa, stačí polít omelety rozpáleným máslem a posypat strouhaným sýrem.)
Obměna: Místo telecího hašé můžeme omelety plnit dušeným špenátem, houbovou a mozečkovou náplní atp.
Podáváme jako samostatný pokrm.
Příloha: Chléb, housky, opečené brambory apod.
Pro 4 – 5 osob.
Úprava trvá 20 minut.
Zanechat komentář