Poměr: 20 dkg pískového cukru, 5 žloutků, půl lusku vanilky, ½ litru mléka, 4 dl třešňovice nebo vodky, popř. Key-rumu nebo 3 dl lihu.
Postup: Do hrnečku dáme 1/8 litru syrového mléka, přidáme žloutky a dobře rozkvedláme. Zbylé mléko nalijeme do kotlíku nebo do hrnce, přidáme cukr, vanilku, postavíme na mírný oheň a za občasného míchání přivedeme do varu. Pak postupně přiléváme žloutky rozkvedlané v mléce a za stálého míchání, lépe však za šlehání dlouhou metlou přivedeme směs do bodu varu. Poté směs ihned z ohně odstavíme, postavíme ji s hrncem do nádoby se studenou vodou a mícháme tak dlouho, až vychladne. Do vychladlé směsi přilijeme jednu z uvedených lihovin a naplníme přes sítko do láhví.
(Asi 1 litr vaječného koňaku.)
Zanechat komentář