Brambory představují v naší kuchyni jednu ze základních potravin. Jejich účelem je dodávat tělu energii. Kromě toho, že jsou potravou sytivou, jsou též potravinou ochrannou, neboť obsahují vitamin C a mnoho minerálních solí.
Pro zachování jejich biologické hodnoty volíme způsob vaření, při kterém přichází těchto látek nazmar co nejméně. Vaříme je ve slupce v páře nebo ve vodě. Vybíráme pokud možno všechny v přibližně stejné velikosti, dobře je omyjeme, několikrát opláchneme. Doba varu je 20 až 25 minut u brambor čerstvých a 30 až 35 minut u brambor přes zimu skladovaných. Brambory dobře omyté vložíme do kastrolu nebo hrnce a zalijeme vroucí vodou ta, aby byly zakryté. Jakmile přijdou do varu, zmírníme plamen. Píchnutím špejlí zkoušíme, jsou-li dostatečně měkké. Po scezení necháme brambory přiklopené stát. kvalitní brambory podáváme na stůl ve slupce, zabalené v ubrousku a stolovníci se je sami loupou příborem.
Před vařením ve vodě dáváme přednost vaření brambor v pařáku. Doba vaření je o málo delší.
Naklíčené brambory vaříme bez slupky, rozkrojené na stejně velké kusy. Přidáváme sůl a trochu kmínu nebo petrželové natě. Dáme-li kmínu mnoho, jsou brambory hořké. Vývar z naklíčených brambor vyléváme, z čerstvých, vařených bez slupky, naopak vývar zužitkujeme na přípravu polévky, protož obsahuje vyloužené nerostné látky.
Pro usnadnění práce s vařením brambor vybíráme k vaření ve slupce brambory menší, ke škrábání středně velké a docela velké ponecháme stranou na přípravu těst z brambor strouhaných zasyrova.
Zanechat komentář