Vaření luštěnin

Luštěniny nejdříve přebereme a vypereme ve studené vodě. Hrách a fazole namáčíme přes noc do studené pitné vody (nejméně na 10 hodin). Čočku stačí namočit pouze na 2 až 4 hodiny. Namočené luštěniny postavíme k nabobtnání do chladnější místnosti. Z namočených luštěnin vodu nesléváme, nýbrž je vaříme v téže vodě, ve které byly namočeny.
Nabobtnalé luštěniny, které musí být ve vodě potopeny, vaříme zvolna na mírném ohni, dokud nezměknou. Doba varu se řídí stářím a druhem luštěnin. Hrách se uvaří přibližně za 1 ½ až 2 hodiny, fazole za 2 až 3 hodiny a čočka za ¾ až 1 hodinu. Měkkost luštěnin zkoušíme ochutnáním. Slupky, které se během varu z luštěnin uvolní, odstraňujeme dírkovanou naběračkou. Luštěniny osolíme teprve při dováření, pak je kuchařskou vidličkou lehce promícháme nebo potřásáme hrncem a dováříme. Chceme-li dosáhnout chuťové obměny vařených luštěnin, pak při dováření můžeme kromě soli přidat trochu tymiánu nebo majoránky anebo meduňky libovonné, popř. oloupanou cibuli vcelku.
Nikdy však vodu, ve které luštěniny máčíme a vaříme, neměkčíme jedlou sodou, neboť tím bychom poškodili vitamín B1. Tvrdou vodu na máčení luštěnin změkčíme částečně tím, že ji převáříme a vychladlou pak používáme.

Zanechat komentář

Můžete využít následující html tagy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>